Huisdier vermist
Als iemand uw dier vindt en hij of zij is gechipt, kan elke dierenarts of dierenambulance deze uitlezen. Belangrijk is natuurlijk wel, dat de chip ook geregistreerd staat en up to date is. Dit is de snelste manier om baas en dier te herenigen en wij moedigen het chippen dan ook alleen maar aan.
Mocht uw dier niet gechipt zijn en in ons asiel terecht komen, zal hij of zij met een foto op onze website worden geplaatst onder het kopje ‘recent gevonden’. Tevens melden wij de gevonden dieren aan op www.amivedi.nl.
Als uw dier bij ons is ondergebracht en u komt hem of haar ophalen, breng dan altijd uw legitimatiebewijs mee. Vergeet ook niet een foto van uw dier mee te brengen, we moeten natuurlijk wel zeker weten dat het ook echt uw dier betreft. Omdat er kosten zijn gemaakt voor de opvang, brengen we deze in rekening. Deze zijn afhankelijk van de duur van het verblijf, eventueel gemaakte (medische) kosten en wanneer uw dier door de dierenambulance is gebracht, wordt de ritprijs ook doorberekend.
Zoektips
Kenbaar maken
Laat zo veel mogelijk mensen weten dat uw dier kwijt is. Vraag uw buren om in de schuur of garage te kijken en deel de vermissing ook op social media. Vraag mensen mee uit te kijken en geef een duidelijke beschrijving van het uiterlijk, liefst met goede foto erbij. Vergeet ook niet de plaats van vermissing te vermelden.
Flyeren en posters ophangen
Verspreid flyers huis-aan-huis met een duidelijke omschrijving en foto van uw dier, de plaats en datum van vermissing en uw contactgegevens. Hang posters op plekken waar veel mensen komen, denk aan stations, supermarkten, brievenbussen, pinautomaten. Kijk bij uw gemeente even na of u uw poster (overal) mag ophangen en voorkom zo een boete. Let op met het uitloven van beloningen, dit kan oplichters aantrekken en het verdriet alleen maar groter maken. Vergeet niet de posters weer weg te halen, als uw dier terug thuis is.
Roepen en geluiden maken
Roep wanneer het buiten stil en rustig is, bijvoorbeeld wat later op de avond of vroeg in de morgen. Uw dier is dan vaak minder bang en zal hopelijk sneller reageren. Maak geluiden waar uw dier normaal gesproken op reageert, rammel bijvoorbeeld met een pak brokjes of knijp in een speeltje. Er zal niet altijd meteen een reactie komen, zeker niet wanneer ze al een tijd van huis zijn en misschien zelfs gewond of ziek zijn. Neem daarom de tijd en herhaal dit meerdere keren, met tussendoor stiltes, zodat u een eventuele reactie wel kunt horen.
Plaatsen doorzoeken
Kijk in de berging, schuur, garage en (binnen)tuin en vraag uw buren in de directe omgeving hetzelfde te doen of om toestemming dat u zelf daar mag zoeken. Denk ook aan plekken waar wordt gebouwd of gerenoveerd, katten kunnen zich onder vloeren, in spouwmuren of achter pas geplaatste dingen als keukenblokken verstoppen. Kijk ook regelmatig omhoog, richting bomen en dan niet alleen die in eigen tuin.
Verhuizing
Indien u net verhuisd bent en in de buurt bent gebleven, is het raadzaam contact te zoeken met de nieuwe bewoners van uw oude huis. Katten lopen vaak terug naar hun oude huis. Licht ook hier zoveel mogelijk buurtgenoten in en vraag ze mee uit te kijken. Verspreid ook posters in de buurt van uw oude adres.
Lokken kat
Creëer een lokplek op het punt waar uw kat uit huis verdween en voorzie deze van een bakje water en een bakje voer. Zet ook de gebruikte kattenbak hierbij, of in ieder geval een bakje met vieze plaskorrels, desnoods van eventuele medekatten in huis. Plaats ook een doos of krat op zijn kant, voor bescherming en leg hier een stuk gedragen kleding van uzelf in. Doe dit zeker een week.
Lokken hond
Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze hun baasje voor het laatst gezien hebben. Laat hier iets van herkenning achter voor uw hond. Denk aan een voorwerp waar de hond de geur van thuis aan kan herkennen. Zoek waar mogelijk met de auto, uw hond kent waarschijnlijk het geluid van de motor. Of laat de auto stilstaan op de plek waar uw hond u voor het laatst gezien heeft, maar laat de motor draaien. Zet alle deuren open wanneer de hond uw richting op komt.
-- Vergeet niet de vermissing weer af te melden bij alle instanties, wanneer uw dier terecht is. --